*

U kijkt naar de website van NRCBoeken 2007-2011. Bezoek ook de de huidige site.

Stephen Crane

Stephen Crane: Maggie, een meisje van de straat. Vert. Jos den Bekker. Uitg. Goossens, 95 blz. Prijs ƒ 19,90.

Een van de grootste problemen bij het vertalen van Amerikaanse literatuur is het weergeven van spreektaal en dialect. Een vertaling in ABN doet veel van het origineel verloren gaan, terwijl de keuze voor een 'vergelijkbaar' Nederlands dialect al gauw tot potsierlijke resultaten leidt. Ook de Nederlandse vertaling van de plat-Amerikaanse dialogen in Stephen Crane's beroemde debuut Maggie, a Girl of the Streets (1893) is niet helemaal geslaagd te noemen. De overigens inventieve Jos den Bekker koos voor een dialect dat het midden houdt tussen Amsterdams en Rotterdams maar dat zelden natuurlijk wil klinken.

Gelukkig is Maggie, een meisje van de straat bijzonder genoeg om van begin tot eind te lezen. Het verhaal van het arme meisje uit de Newyorkse Bowery dat misbruikt wordt door haar eerste minnaar en eindigt als prostituée, is even simpel als ontroerend en geldt als een van de klassieken uit de Amerikaanse literatuur. In een directe, maar sierlijke stijl geeft Crane een onromantisch beeld van de armoede en ellende van het proletariaat aan het einde van de negentiende eeuw. Op iedere bladzijde staat wel een treffend beeld of een mooie zin, en Maggie is een personage om medelijden mee te hebben: een naïeve dromer die een witte ridder ziet in iedere man die 'maling had aan de kracht van een wereld vol vuisten.'

Toen Crane zijn debuutnovelle op 22-jarige leeftijd in eigen beheer publiceerde, schrok het Amerikaanse publiek terug voor zijn zwarte naturalisme. Literaire erkenning zou hij pas twee jaar later krijgen - voor The Red Badge of Courage, een poëtisch mini-epos over de Burgeroorlog. Hoewel Maggie geen perfectionistisch meesterwerk is, zoals The Red Badge, doet het in al zijn gestileerde rauwheid nog steeds niet ouderwets aan.

Recensies op papier

Boekenbijlage NRC HandelsbladDeze website publiceert elke vrijdag een selectie uit het katern Boeken, dat die dag bij NRC Handelsblad verschijnt. Wilt u alle recensies, interviews, columns en reportages ontvangen, neem dan een zesdaags abonnement of een weekendabonnement op NRC Handelsblad.