*

U kijkt naar de website van NRCBoeken 2007-2011. Bezoek ook de de huidige site.

Sinas waar geen prik in zit

In het vrouwenblad Viva schrijft Hermine Landvreugd wekelijks een column over haar `warrige leven'. Ze portretteert zichzelf als iemand die van rauw en ruig houdt, en vooral niet van rust en regelmaat. Met haar zoon eet ze snoep in bed, heus geen gewoon avondeten, haar vrienden zijn dikwijls crimineel of op zijn minst tegendraads en nogal gewelddadig. Het is allemaal saai en voorspelbaar, juist omdat het dat zo per se niet wil zijn. Een stuk geslaagder is Landvreugds kinderboekendebuut Willem is een weerwolf.

Hermine Landvreugd: Willem is een weerwolf. Met illustraties van Victor Meijer. Ploegsma. 96 blz. ƒ25,90. Verschijnt 3 juli.Nederlandse literatuur

Willem is een fantasierijke jongen met een stoere oudere broer, Mick. Die broer dreigt een typisch Landvreugd-personage te worden, maar is dat nog net niet. Hij glijdt af naar de goot. Misschien. Want hij jat alvast en heeft een lellebellerige vriendin (met een vader in de gevangenis, en cowboylaarzen met franje), maar hij houdt zielsveel van zijn kleine broertje. Hij trekt veel met hem op. Als pré-puber rebelleert hij tegen zijn ouders, maar laat zich nog net wel door zijn moeder een baantje opdringen bij McDonald's. In een kippenpak deelt hij folders uit.

Als Hermine Landvreugd een voorbeeld heeft gehad als kinderboekenschrijfster is dat Guus Kuijer. Willem lijkt op Jonathan, uit De tranen knallen uit mijn kop, maar vooral op Polleke, de heldin van Kuijers laatste boeken zoals het onlangs met de Gouden Griffel bekroonde Voor altijd samen, amen. Het is een denkerig kind, net als zij, dat gedichten maakt, net als zij. En hij snapt geen snars van volwassenen, net als zij. Zijn ouders zijn gescheiden, met de nodige problemen vandien, en de hardheid van het leven in de grote stad dringt zich op. Alleen buiten, langs het spoor of bij een sloot, kan Willem zorgeloos zijn. Dat alles geldt net zo voor Polleke.

Ook Landvreugds stijl doet sterk aan die van Kuijer denken. Korte, heldere zinnetjes maakt ze, consequent vanuit een kinderperspectief en -logica de wereld beschouwend: `Mick heeft Nike-schoenen. Mooie zwarte met een paars merk. Mick heeft beloofd dat later als hij dood is, Willem die mag hebben. Mick is toch niet zo heel stom, besluit Willem.'

Willem is een weerwolf is een onderhoudend maar ook wat onevenwichtig boek. Elk hoofdstuk bestaat uit een losse gebeurtenis uit het leven van de broers en gaat vooral over wat Willem overal van vindt. De hoofdstukken hebben prettig uitdagende titels als `Mick gaat bijna dood' en `Vliegende weerwolven lusten geen brood met kaas.'

Willem vindt wel erg veel. De opeenstapeling van zijn meningen komt iets te bedacht over: `Willem houdt niet van pantoffels. Als je pantoffels aanhebt, mag je niet naar buiten of moet je bijna naar bed. Pantoffels betekenen dat er niets meer gebeurt. Ze zijn het tegenovergestelde van een springtouw.' Dat laatste beeld is niet sterk. En meteen daarna gaat het over sinas waar geen prik meer in zit, die lauw is en `eigenlijk precies' op plas lijkt. En direct daarop denkt Willem dan weer over een opgezwollen speekselklier achter het oor van zijn oma dat uit deze bobbel `kleine monsters die bijten' kunnen komen. `Groene, met heel veel pootjes.' Natuurlijk, er gaat in het hoofd van een kind veel om, maar Landvreugd had beter moeten doseren. Zo verliezen haar beelden en daarmee haar humor aan kracht.

Het boek is helaas heel houterig en ouderwets geïllustreerd door Victor Meijer. De in zwart-wit uitgevoerde tekeningen voegen niets toe aan het verhaal. Van de levendige gedachtewereld van Willem is niets te zien. Zijn gezicht heeft de doorsnee trekken van de hoofdpersoon uit een kinderboek uit de jaren vijftig. Landvreugds tekst had beter verdiend. Als kinderboekenschrijfster is Hermine Landvreugd veelbelovend.

Recensies op papier

Boekenbijlage NRC HandelsbladDeze website publiceert elke vrijdag een selectie uit het katern Boeken, dat die dag bij NRC Handelsblad verschijnt. Wilt u alle recensies, interviews, columns en reportages ontvangen, neem dan een zesdaags abonnement of een weekendabonnement op NRC Handelsblad.