*

U kijkt naar de website van NRCBoeken 2007-2011. Bezoek ook de de huidige site.

Terry Pratchett waarschuwt voor 'tsunami van alzheimer'

Terry Pratchett, alzheimerpatiënt en auteur van de sf-serie 'Discworld', waarschuwt voor een wereld waarin dementie volksziekte nummer één is.

De aan een zeldzame vorm van alzheimerdementie lijdende sf-schrijver Terry Pratchett gaat ondanks zijn ziekte door met zijn zoektocht naar aandacht en extra onderzoeksmiddelen voor het alzheimeronderzoek.

Tijdens een congres voor de Britse Liberal Democrats in Bournemouth zei Pratchett, bekend van zijn boekenreeks Discworld, volgens het verslag in The Telegraph dat hij "gewoon even voorop is. Technisch gesproken ben ik een voorloper, maar achter mij worden de babyboomers snel ouder. (...) Wordt dementie de meest gevreesde ziekte van iedereen die de 55 voorbij is? We staan voor een wereldwijde tsunami van alzheimerziekte en andere vormen van dementie."

Ook een woordvoerder van de Liberal Democrats riep op om drastisch meer middelen voor alzheimeronderzoek vrij te maken. Nu pompt Groot-Brittannië daar evenveel geld in als wat de aanleg van één mijl nieuwe autosnelweg kost, aldus de politieke partij. Pratchett schonk eerder één miljoen dollar om het onderzoek naar de ziekte een duw in de rug te geven.